27 Şubat 2016 Cumartesi

Yarı Belgesel Film: 127 Saat

127 Saat Filmi

Aranızda benim gibi yaşanmış gerçek hayattan esinlenerek kurgulanan filmleri sevenler varsa bu yazı mı sonuna kadar okumalı. Zira böyle bir film ile karşılaştığınıza hiç ama hiç pişman olmayacaksınız.

Ben gerilim ve macera filmlerini çok seviyorum. İzlerken böyle ellerimin terlemesi, 'koşsana bee koş', 'ay bak öldürcekler kıss gitsene şuradan' şeklinde tepkiler vererek ekrana kilitleniyorum.

127 saat filmini izlerken bazı yerlerde gerçekten bakamadım. Gözlerimi yarı açık yarı kapalı şeklinde azcık ucundan bakıp ay yok dayanamayacağım dedim. Sonunda filmin gerçek bir hikayeden kurugulanmış olduğunu görünce gerçek kahramanımız olan Aron Lee Ralston ile tanışmış oldum.
gerilim filmleri
127 Saat Filmi
Filmin 2010 yılında çekildikten sonra 2011 yılında gösterime girdi. Aron Lee Ralston isimli dağcının hayat hikayesinden esinlenen filmde James Franco oynadı. Ralston, 2003 yılında güneydoğu Utah'ta yaptığı bir kanyon geçişi sırasında yaşadığı kazadan kurtulmasıyla tanınmıştır.

Sağ kolunu sıkıştıran kaya parçası yüzünden beş gün yedi saat boyunca kanyonda kalan ABD'li, kurtulmak için yanındaki çakıyla kolunu kesmek zorunda kaldı. Sıkıştığı yerden kurtulsa bile, güvenli bölgeye geçmek için yaklaşık 20 metre yükseklikteki dik kayalıktan aşağı inmek zorunda kaldı.
ölüm kalım meselesi
Gerilim Filmleri
Yürüyüşü sırasında Eric ve Monique Meijer çifti ile oğulları Andy'e rastladı. Hollandalı aile Raltson'a su verdi ve yetkilileri durumdan haberdar etti. Ralston kan kaybından öleceğini düşündüyse de, ailesinin kayıp bildirimiyle aramalara yeni başlamış kurtarma ekipleri, helikopterle gelerek, kolunu kesişinden altı saat sonra onu kurtarabildi.

Filmi izlerken ben olsam ne yapardım diye o kadar çok düşünmüştüm ki heralde çaresizce beklerdim. İnsanın kolunu kesmesi ne biliyim gerçekten zor ve ürükütücü geliyor bana. Peki siz olsaydınız ne yapardınız? Yanınız da bulunan çakı ile kolunuzu kesip kurtulmaya mı çalışırdınız yoksa orada öylece kurtulmayı mı beklerdiniz?
Bu arada Ralston kaza sonrasında da tırmanışlarına devam eden birisi öyle ki, bu tutkusu ona Colorado'da ki fourteener'in tamamına, kışın ve yalnız başına tırmanan ilk kişi olma özelliğini verdi.

Okuduktan sonra kalbinizden gelen ne varsa çekinmeden yazın, zira yazdıklarınız benim için çok kıymetli!

48 yorum:

  1. Film de yorumu da süper. Listeme ekledim, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izlediğin de umarım beğenirsin canım benim :))

      Sil
  2. Ben o filmi izledim çok beğendiğimi söylememem. Nedeni ise o çakı dediğimiz şey aslında birleştiğinde kerpeten gibi bir şeye dönüşüyor açıkçası o aletle kayayı kırmak bana daha mantıklı geliyor . Tabi bunu yaşayan adam o şokla bunu akıl edememiştir ya da filmde ki gibi öyle bir aleti de olmayabilir de onu da bilemem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim. ben izlerken sizinle aynı tepkiyi vermiştim, sonuçta taşı da yontamayacak mı insanoğlu :D

      Film bittikten sonra Aron Lee Ralston hakkında araştırma yaptığım da yanın da bulunan turnike ile 3 gün boyunca kayayı kırmaya ve kaldırmaya çalıştığını ifade etmiş. Başaramayınca ilk gün sadece küçük kesikler oluşturmuş, dördüncü günün sonun da kolunu kemikten kesmesi gerektiğini fakat elindeki aletlerin buna yetmeyeceğini farketmiş. 6. günün sabahın da iki inçlik kör bıçağa sahip çakısıyla yaklaşık bir saatte kolunu kesmeyi başarabilmiş.

      Bir gazete röportajında da '15 dolarlık bir lamba ve yanında bedava bir çakı' diyerek durumu özetlemiş. Bedava bir çakı şuan yaşamasını sağladı :))

      Sil
    2. Demek ki ne öğrendik beleş diyip geçmemek gerek :D :D

      Sil
    3. ahahah :D aklıma trenlerde satılan 'abilerim ablalarım tarak alana bitmedi, çakı hediye' demelerini bekliyorum :)

      Sil
  3. Bu filmi izledigim de çok etkilenmiştim. Kendi hayatını kurtardığı için doğru olanı yaptı. Ben öyle düşünüyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben olsam işte o an ki psikolojiyi kestiremiyorum canım benim :))

      Sil
  4. Kesme sahnelerini izleyemeyeceğimi düşündüğüm için filmi erteleyip duruyorum :D Bir gün merak baskın gelecek ve izleyeceğim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında o kadar varmıydı çok hatırlamıyorum çünkü ben gözümü kapadım sonra baktığım da kolunu kurtarmıştı :D bence izlemelisiniz ;)

      Sil
  5. İzleme listemde olması rağmen bir türlü izleyemediğim filmdir. Fragmanın da bazı sahneler görmüştüm bakabilir miyin hiç bilemiyorum :)) Güzel tavsiye için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izlemeye değer diye düşünüyorum, yaşanmış bir hikaye olduğunu düşününce şans vermelisin :)

      Sil
  6. Üniversitede ki kızlarla toplanıp izlemiştik sonuna kadar izlemek konusunda kararsız kalsam da pişman olmamıştım. Cesaret isteyen bir film herkes sevemez :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tek başıma sabaha karşı hava aydınlanırken izledim :D sonra zaten rüyalar kabuslar :))

      Sil
  7. Uff kolunu çakıyla kesmek ay kollarım acıdı şuann... İzlicem listede :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende içim gidiyo bir yandan bir taraftan izleme peşindeydim :))

      Sil
  8. Okurken tüylerim diken diken oldu, bir insanın kendi kolunu kesmesi.. :(
    İzleyeceğim ama severim gerilim/korku filmlerini..
    Teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerilim seviyırsan mutlaka bir bakmalısın :) kulağa hoş gelmese de şuan hayatta kalmasını sağladı sanırım iyi yerden bakıyorum olaya :))

      Sil
  9. Tavsiye için teşekkürler mutlaka izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
  10. Senin yazını okurken tüylerim diken diken oldu resmen hemen izleyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay bide beni izlerken düşünsene dreamella :)) o an hissettiği duygular ve kendine sorgulayış gerçekten güzeldi ;)

      Sil
    2. Çok merak ettim gerçekten, en kısa sürede izleyeceğim.

      Sil
    3. bakalım beğenecek misin :))

      Sil
  11. İlk fırsatta izliycem mutlaka merak ettm:)

    YanıtlaSil
  12. İnsan çaresizse her şeyi yapar, ben buna inanıyorum. Yaşanmış hikayeleri izlemeyi seviyorum, listeme ekledim bu filmi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım benim seni gördüğüme çok sevindim ^.^ onu yapmasaydı şuan bir çocuğu ve yalnız başına tırmanan ilk kişi olmayı başaramayacaktı :)

      Sil
    2. Mutlaka izleyeceğim canım :)

      Sil
  13. Bu film gerçekten harika çok başarılı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle çok etkilendiğim filmlerden birisi <3

      Sil
  14. sinemada izledim ve sık sık etrafımdakilere izlettirmeye çalıştım , herkes kolunu kesişine odaklanıyor ama orada verilen bir yaşam mücadelesiydi. Ve çok gerçekçiydi . Ayrıca taşı yontmaya , deforme etmeye de çok çalıştı . Ve bekledi gerçekten uzun zaman bekledi ta ki daha fazla suyu kalmayana ve ölecek hale gelene kadar bekledi , her zaman gerçek hayattan alıntı filmleri severim , bu da ayrıca etkilendiğim filmlerden biridir .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o anda kamerayı kurması, doğum ve ölüm tarihine kadar taşa kazıması, kendini sorgulayışı gerçekten duyguyu bana çok geçirmişti.

      suyu bittikten sonra bile kendi bir şekilde idare ettirmeye çalıştı en son çıkış yolu buydu. filmin son sahnesinde havuza atlayıp ailesine bakması çok güzeldi onu yapmasaydı şuan başardıklarını yapamayacaktı :)) yorumunuz için teşekkür ederim ^^

      Sil
  15. Başlarına bir şey gelse de tutkularına devam eden insanlara hayranım. Onlar gerçekten yenilmez oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) gerçekten öyle bu sayede ödülleri toplamayı devam ediyor. Bu konuyla ilgili çıkarmış olduğu kitabı da bulunuyor bulursam alıp okumayı istiyorum :))

      Sil
  16. Başlarına bir şey gelse de tutkularına devam eden insanlara hayranım. Onlar gerçekten yenilmez oluyor.

    YanıtlaSil
  17. fil harikaymış, mutlaka izlicem ;)

    YanıtlaSil
  18. En sevdiğim filmlerden birisi ve James Franco' ya hayran kalmıştım. :) Efsane filmler listesine girebilecek bir filmdi kesinlikle.. Ben olsaydım ne yapardım diye düşünüyorum da.. Cevap bile bulamıyorum. Emeğine sağlık güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim <3 izlediğim filmleri not ederim, bu filmi izledikten sonra çok etkilendiğim için etrafımda ki herkese önermiştim :)

      Sil
  19. Kesinlikle kurtarılmayı beklerdim diye düşünüyorum :)
    Film önerini not ettim... Yorumuna sağlık...

    Bu arada bir mimin var bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlediğinde de bakalım aynı düşünce de olucak mısın :)) gördüm mim ahhh yapıcam o kadar çok mimlendim ki aklım da ^.^

      Sil
  20. testere kıvamında bir olay olmuş.. sanırım ben yapamazdım.. bilemiyorum ki.. gerçi zehirli böcek ısırdı kanın akması lazım diye parmağımı jiletlemişliğim var (kopacak kadar değil tabi ki :P 9 ama kol kesmek..bilemedim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okurken bir garip oldum vallahi içim gitti ben yapamazdım sanırım ama yapardım ya da çokta bilemedim :D kitabını bulursam da alıcam şuan hayatını kurtardı birde çocuğu oldu :))

      Sil