Sadece un, yağ ve pudra şekeri ile yapılan bu tarifi hem çok basit buluyorum hem de çayın yanın yemesini. Ağızda yumuşacık yapısı ile dağılıyor. Annemden öğrendiğim en güzel tariflerden birisi sizlerle..
Yaklaşık 5-6 su bardağı un
250 gr teremyağ (1 paketin tamamı)
250 gr pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle ister fırında isterseniz tavada unu kavurabilirsiniz. Ben tavada kavurduğum da eşit renk elde edemediğim için önceden ısıtılmış fırında bir tepsiye unu rahat rahat serpiyorum ve sürekli tahta kaşık yardımıyla unu karıştırarak altın sarısı rengine gelene kadar fırında bekletiyorum.
Un fırında kavrulurken size tavsiyem oda sıcaklığında ki yağınızı uzunlamasına küp küp kesin ve derin bir kabın içerisine koyun, üzerine de pudra şekerini boşaltın. Nerdeyse bitti bile diyebilirim tarif :)
Geldik en önemli aşamaya un kavrulunca fırından sıcaklığıyla elinizi yakmadan kabın içerisine boşaltın ve hızlı hızlı malzemeleri harmanlayın. Yağ unun sıcaklığıyla hemen erimeye başlayacaktır. Kıvamanız ıslak kum gibi olmalı. Elinizde topaklanmamış bir un kıvamı olmalı.
Küçük kare bir tepsi ya da borcama harcı boşaltın ve elinizde iyice bastırarak unu sıkıştırın. Kare kare bıçakla kesin buzdolabında biraz bekletin hafif sertleşmesi için. Sonrasında tabaklara servis edebilirsiniz. Üzerine çem fıstığı ya da ceviz serpebilirsiniz.
Dizinizi izlerken şöyle güzel bir çayın yanın da un helvasını keyifle yiyebilirsiniz. Çatal kullanmadan yiyin yoksa keyfi çıkmıyo ;) Hepinize afiyet olsun..
ellerinize sağlık kolay ve leziz bir tarif
YanıtlaSilteşekkürler, gerçekten yapımı çok kolay yemesi daha güzel :)
Silımmm güzel görünüyorrr :)
YanıtlaSilsen daha güzellerini yaparsın ;)
Siliadei ziyarete geldim:) hoşgeldin...
YanıtlaSilhoşbulduk :) siz de hoşgeldiniz
SilBayılırım un helvasına, sırf kavurması uğraştırdığı için yapmıyordum. Fırın olayı çok güzel olmuş. Deneyeceğim. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilevet ben hep yakıyorum öyle olunca :) fırında hepsi eşit şekilde sararıyo denemenizi tavsiye ederim mutlu yıllar şimdiden :)
SilNe kadar iç açıcı bir blog :)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim :)
SilEşim çok da sever un helvasını güzelde yapar hani, ellerinize sağlık ;)
YanıtlaSilo zaman çok şanlısınız :) ben üşenmezsem anca yapabiliyorum
SilBunu not aldım Korem ;)))
Silİlk defa bu şekil bir tarif gördüm deneyeceğim ,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilafiyet olsun umarım beğenirsiniz basit bir tarif :)
SilKare şeklinde de değişik olmuş! Elinize sağlık!
YanıtlaSilFırın olayı ilginçmiş :) direkt tepsiye mi yayıyorsunuz yoksa kağıda fln mı?
evet kare kare kesince elinizle daha rahat yiyorsunuz, altına yağlı kağıt sermenize gerek yok direk unu tepsiye dökün yapışma problemi olmaz :) afiyet olsun
SilSunum da çok şıkmış! Biz köfte gibi şekil veririz genelde :))
SilBen çok alışmışım demek! İlle bir şey sereceğim altına :D gerçekten ne gerek varsa :)
Sütle yaptıgımda bende köfte şekli veriyorum :) yaglı kagıdı her tepsinin altına bende sererim annemden geçti bu alıskanlık bazen farkına varmıyoruz :)
SilSorgulamadan yaptığımız şeyler arasında değil mi :D
SilAh canım çekti şimdi...
ne yazık ki evet :) helvanın her türlüsüne can feda sevilmez mi ki..
SilNe kadar güzel gözuküyo canım çekti ellerinize saglık kızım da çok sevecektir onun icin denyecegim
YanıtlaSilçok teşekkür ederim :) kızınız da benim kadar çok sever umarım ;)
SilOfff ne kadar güzel gözüküyor canım çekti size afiyet olsun :)
YanıtlaSilteşekkür ederim :) denerseniz size de şimdiden afiyat olsun ;)
Sil5 taneyi aynı anda yerim o derece tadı güzel :)
YanıtlaSilafiyet bal şeker olsun :D
SilEllerinize sağlık :) Un helvası ani tatlı krizlerine birebir :))
YanıtlaSilteşekkürler, evet buzdolabında 1 haftaya kadar da saklanabiliyor :) doya doya yemelik tatlı..
SilSanırım bahsettiğin tarif buydu canım :) Fırında yapılanını ilk defa duyuyorum ama yağda kavrulandan daha pratik gibi sanki. Eline sağlık canım. Ben de deneyeyim en kısa zamanda.
YanıtlaSilafiyet olsun canım benim evet dediğim tarif buydu ;) umarım seversin
Sil