1 Ocak 2016 Cuma

3 Malzeme ile Un Helvası Tarifi

Un Helvası Tarifi
Tatlı yapıp yemesini de çok seven birisi olarak bir zamanlar neredeyse hergün yaptığım un helvası tarifimi sizlerle paylaşmak istedim. Tekrardan bu tarifi yapmak nasıl hoşuma gitti, eskiye döndüm bir anda. Nerden baksanız 3 senedir hiç yapmamıştım. 

Sadece un, yağ ve pudra şekeri ile yapılan bu tarifi hem çok basit buluyorum hem de çayın yanın yemesini. Ağızda yumuşacık yapısı ile dağılıyor. Annemden öğrendiğim en güzel tariflerden birisi sizlerle..
Malzemeler:

Yaklaşık 5-6 su bardağı un
250 gr teremyağ (1 paketin tamamı)
250 gr pudra şekeri

Yapılışı:

Öncelikle ister fırında isterseniz tavada unu kavurabilirsiniz. Ben tavada kavurduğum da eşit renk elde edemediğim için önceden ısıtılmış fırında bir tepsiye unu rahat rahat serpiyorum ve sürekli tahta kaşık yardımıyla unu karıştırarak altın sarısı rengine gelene kadar fırında bekletiyorum. 

Un fırında kavrulurken size tavsiyem oda sıcaklığında ki yağınızı uzunlamasına küp küp kesin ve derin bir kabın içerisine koyun, üzerine de pudra şekerini boşaltın. Nerdeyse bitti bile diyebilirim tarif :)
Un Helvası Tarifi
Geldik en önemli aşamaya un kavrulunca fırından sıcaklığıyla elinizi yakmadan kabın içerisine boşaltın ve hızlı hızlı malzemeleri harmanlayın. Yağ unun sıcaklığıyla hemen erimeye başlayacaktır. Kıvamanız ıslak kum gibi olmalı. Elinizde topaklanmamış bir un kıvamı olmalı.

Küçük kare bir tepsi ya da borcama harcı boşaltın ve elinizde iyice bastırarak unu sıkıştırın. Kare kare bıçakla kesin buzdolabında biraz bekletin hafif sertleşmesi için. Sonrasında tabaklara servis edebilirsiniz. Üzerine çem fıstığı ya da ceviz serpebilirsiniz. 

Dizinizi izlerken şöyle güzel bir çayın yanın da un helvasını keyifle yiyebilirsiniz. Çatal kullanmadan yiyin yoksa keyfi çıkmıyo ;) Hepinize afiyet olsun.. 

31 yorum:

  1. ellerinize sağlık kolay ve leziz bir tarif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, gerçekten yapımı çok kolay yemesi daha güzel :)

      Sil
  2. iadei ziyarete geldim:) hoşgeldin...

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım un helvasına, sırf kavurması uğraştırdığı için yapmıyordum. Fırın olayı çok güzel olmuş. Deneyeceğim. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben hep yakıyorum öyle olunca :) fırında hepsi eşit şekilde sararıyo denemenizi tavsiye ederim mutlu yıllar şimdiden :)

      Sil
  4. Ne kadar iç açıcı bir blog :)

    YanıtlaSil
  5. Eşim çok da sever un helvasını güzelde yapar hani, ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman çok şanlısınız :) ben üşenmezsem anca yapabiliyorum

      Sil
    2. Bunu not aldım Korem ;)))

      Sil
  6. İlk defa bu şekil bir tarif gördüm deneyeceğim ,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun umarım beğenirsiniz basit bir tarif :)

      Sil
  7. Kare şeklinde de değişik olmuş! Elinize sağlık!
    Fırın olayı ilginçmiş :) direkt tepsiye mi yayıyorsunuz yoksa kağıda fln mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet kare kare kesince elinizle daha rahat yiyorsunuz, altına yağlı kağıt sermenize gerek yok direk unu tepsiye dökün yapışma problemi olmaz :) afiyet olsun

      Sil
    2. Sunum da çok şıkmış! Biz köfte gibi şekil veririz genelde :))

      Ben çok alışmışım demek! İlle bir şey sereceğim altına :D gerçekten ne gerek varsa :)

      Sil
    3. Sütle yaptıgımda bende köfte şekli veriyorum :) yaglı kagıdı her tepsinin altına bende sererim annemden geçti bu alıskanlık bazen farkına varmıyoruz :)

      Sil
    4. Sorgulamadan yaptığımız şeyler arasında değil mi :D
      Ah canım çekti şimdi...

      Sil
    5. ne yazık ki evet :) helvanın her türlüsüne can feda sevilmez mi ki..

      Sil
  8. Prensesin annesi :)2 Ocak 2016 00:48

    Ne kadar güzel gözuküyo canım çekti ellerinize saglık kızım da çok sevecektir onun icin denyecegim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim :) kızınız da benim kadar çok sever umarım ;)

      Sil
  9. Offf ne kadar güzel gözüküyor canım çekti size afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) denerseniz size de şimdiden afiyat olsun ;)

      Sil
  10. 5 taneyi aynı anda yerim o derece tadı güzel :)

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık :) Un helvası ani tatlı krizlerine birebir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, evet buzdolabında 1 haftaya kadar da saklanabiliyor :) doya doya yemelik tatlı..

      Sil
  12. Sanırım bahsettiğin tarif buydu canım :) Fırında yapılanını ilk defa duyuyorum ama yağda kavrulandan daha pratik gibi sanki. Eline sağlık canım. Ben de deneyeyim en kısa zamanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun canım benim evet dediğim tarif buydu ;) umarım seversin

      Sil