31 Ocak 2016 Pazar

Bu Hayatta Ya Birilerine Yol Verdim Ya Da Yön Verdim


PİNOKYO
Yazıyı okumaya başlamadan önce pinokyoyu bilir misiniz? Bu bildiğiniz masal olan pinokyo değil, bizzat hepimizin sizlerin benim hayatın da yalanı kendince doğru gören ve başkalarının hayatlarıyla ilgili arkasından iş çeviren pinokyolardan bahsediyorum. 

Hepimiz her geçen günün ardından sınanırız kimimiz küçük kimimiz büyük. Aslında sınanma dediğimiz acı da, büyüklük ya da küçüklük farketmez önemli olan onunla nasıl başa çıktığımızdır.

Şimdi bu pinokyo konunun neresinde diyeceksiniz belki, pinokyo dost dediği insanın arkasından iş çevirip hayal dünyasında yalanlar uydurup vicdansızlığını yalan gülümsemesiyle örtmeye çalışan merhamet nedir bilmeyen birisi. Kısa ve öz sadece birisi.

Hayatım da hiç bir zaman insanların eksik olan yanlarını aşalamadım ya da hor görmedim. Çünkü vicdan denilen kavramı en iyi ailem bana öğretti. Merhametli olmak, yeri geldiğin de azla kanaat etmek, ayaklarının üzerinde durmak, birbirine destek olmak. Hepsini yaşayarak öğrendim, öğrenmeye de devam ediyorum.

Ve bu birisi zamanın da dostum dediği insanın, arkasından vücuduyla ilgili noktalar da 'ağzı eğri veya burnu yamuk'  gibi konular üzerinden kendince dalga geçmeye hak görüyorsa ben bu insan da vicdan kelimesini sorgularım arkadaş. 
HARPER LEE-BÜLBÜLÜ ÖLÜRMEK
Vicdan
Her şeyden önce kendi yaptırdığınız noktaları başkalarında aşalama konusu olarak görmeyin, GÖRDÜRTMEYİN! Gün gelir o aşaladığınız noktalar ayağınıza dolanır. Neden mi her şeyden önce bilirim ki Allah var, herkes söylediği kelimenin söylediği cümlenin sonucundan mükelleftir. 

Hepimizin dilinin önünde dudağı var, gözünün önünde göz kapağı, kulağının ardı. Dilimize gelen her cümleyi söylemeyelim diye dudağımız varsa söylenen her cümleden biz mesuluz demektir. Aşağılamakla yetinmeyip kendince buna inanın aklım bile ermiyor hayatını kaybetmiş bir insanın hakkında bile yalan söylemek kendince iş çevirmek ne demektir.

Hadi pinokyo bak ben bunu da es geçerim de söylediğin yalanların ortaya çıkınca inan bana, senin nasıl bir yalancı olduğun ortaya çıkıyor. Eğer her gece yatmadan önce bana söylediğin kelimeler için duamdaysan ve aldığın ahların bedelini ödeyeceksen, sen aynanın karşısında kendine bir bak.

Dost dediğim insanları öyle güzel seçmişim ki hayla yanımda 4 tane güzel insan var. Neden mi dostlarım diyorum çünkü senin gibi yalancı, kötü düşünen, başkalarının vücuduyla ilgili aşalayıp hor gören, yetinmeyip kıskançlığından ona alınan şeyleri yakıp yıkan birileri değiller.
konfüçyüs sözleri
ya bir yol bul ya bir yol aç ya da yoldan çekil
Bu hayatta ya birilerine yön verdim ya da birilerine yol verdim, sana da yol verdiysem bil ki kalbinde ki kirli düşüncelerindendir. Sırtıma gereksiz insanları bindirip yük yapmaktansa yükümü atıp rahatlamaya bakarım. Ne mi oldu yükümü attım rahatladım.

Son olarak 'kendin gibi olmak dürüst olmaktır'. Sizin dalga geçtiğiniz konular ya da mevzularda bir başkasının dürüstülüğünün ispatıdır. İnsanları yargılamak benim haddime değil, napalım ona da küçük mutluluklar diler yol veririz!

Okuduktan sonra kalbinizden gelen ne varsa çekinmeden yazın, zira yazıklarınız benim için çok kıymetli! Her güzel yorum benim için ayrı bir yere sahiptir :) 

46 yorum:

  1. Müslümanı küçük görme, takvâsızlık ve kibirden ileri gelir ki, bunların üçü de kişiye şer ve kötülük olarak yeter.

    YanıtlaSil
  2. sayfayı son kez yenileyip çıkıcaktım yazınız düştü önüme dikkatimi çekti ve okudum. böyle insanlar öyle çok ki inanın merhamet duygularını yitiriyolar. kıskanç insan her şeyi yapar en iyisini yapmışsınız yol verin gitsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, en iyisi yol vermek :))

      Sil
  3. O kadar sinirlenmişsin ki, okurken bana da geçti bu duygu ve çok sinirlendim. Gerçekten çok haklısın. Terbiyesizlikten başka bir şey değil. Önce kendine bir bak, kendi eksiklerini ve hatalarını gör. Biz insanoğlu kim olduğumuzu zannediyoruz ki insanlar hakkında atıp tutuyoruz. Hele hele vefat eden birinin arkasından atıp tutmakta neyin nesi oluyor?
    Çok şaşırdım gerçekten. Allah bizi böyle şirret ruhlardan korusun. Onlara da akıl, fikir versin. Diyecek başka söz yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kalem kuklası seni gördüğüme çok muylu oldum ahhh anlamışsın beni. İnan terbiyesizlik hadsizlik bile az kalır canım, daha çok şey vardır yazacak belki ama Allah'a havale ettim böylelerini

      Sil
    2. Şüphesiz Allah en iyisini bilir. Vardır bunda da bir hayır. Üzme tatlı canını, biz her zaman yanındayız gözdecan :)

      Sil
    3. artık vardır bir hayır diyorum bende :) yazını gördüğüm de ayrı mutlu oldum beni anlamışsın, nasıl sinirlendiğimi ;) iyi ki varsın :))

      Sil
  4. zamanında bende arkadaşım dediğim insanın arkamdan ne işler çevirdiğini gördüğüm de hayretler içinde kalmıştım. sonuç ne mi oldu 3 yıl sonra en yakın arkadaşı ona aynısını yaptı alınan ah bir şekilde çıkar siz en iyisini yapmışsınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insanları yanın da çıkarı için kullananlar elbet yalnız kalmaya mahkum olur siz yine kazançlısınız boşverin oda hakettiğini bulmuş ;)

      Sil
  5. sevdiğim bir blogda takip önerisi olarak gördüm. fotoğrafı görünce dikkatimiz çekti güzel fotoğraf derken yazıyı okuyunca istemsizce sinirlendim. yazıp yazıp geri siliyorum ne yazsam diye. eksik görülenle dalga geçmek ne demektir sonuçta kimse mükemmel değil her güzel kızın bile bir kusur vardır. önemli olan kalp güzelliği oda yoksa insanlar hasetlenyo yazacak bi şey bulamıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle çok teşekkür ederim hoşgeldiniz bloguma :) ben buna şöyle yanıt vermek istiyorum önemli olan ağzın burnun eğri olması değil, insanın kalbi eğri büğrü olmasın ne diyelim ki

      Sil
  6. Bu tiplerden de her yerde oluyo kibir insanı yiyip bitirimiş akıl bunun için var kullanmayınca da ne yapsam da başkalarına kötülük yapsa olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh gerçekten öyle dimi kibirden insan kendini göremiyor, bide şöylesi var kendi kötü özelliklerini karşıdakine yüklemek neyse ki herkes kendini biliyor ;)

      Sil
  7. Cok guzel yazmissin canim. Yazdiklarin konusunda sana hak veriyorum. Insanlari yadirgamak, hor gormek kimsenin haddine degil. Içini sıkan ne varsa gonlune ferahlik ulasir insallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim güzel dileklerinz için, böylelerini çıkarınca huzur geliyo insana ;) umarım kimse kimseyi hor görmez bu dünyada

      Sil
  8. Çok Güzel yazmışsın . Hep unutulan bir nokta var ki , pekçoğumuz bu dünyalık yaşıyor , ahireti ve orda başımızdan geçecekleri hiç düşünmüyoruz. Yoksa Allah'ın yarattığını noksan görmek , dalga geçmek kimin haddine ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh yeliz hanım keşke şu dünyanın gelip geçiçi olduğunu anlayabilseler merak ediyorum kınayabilcekler mi o zaman, Allah akıl versin diyorum..

      Sil
  9. Canım öyle kişiler kendini bilmez, densiz kişiler ve öylelerinin hiç bir zaman mutlu olduğunu düşünmüyorum. Kendi mutsuzluklarından etrafa sarıyorlar, onun hırsını çıkarmaya çalışıyorlar. Onlara bakıp sinir olmaya bile değmez. Bu dünyada neyi kınarsak başımıza gelmeden ölmezmişiz. Herkes yaptığının, söylediğinin karşılığını alacak iyide olsa kötüde olsa hem bu dünyada hem ahirette :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum. etrafa kendilerini iyi gibi gösterip kalplerinden geçen kötülüğün görünmediğini sanıyorlar, elbet herkes bu dünya da hakettiğini yaşayacak.

      'Bu dünyada neyi kınarsak başımıza gelmeden ölmezmişiz' = bu sözünüz çok doğru

      Sil
  10. En güzeli ve uygun olanı da, bu yalan dolanı farkettiğiniz ve doğruyu bildiğinizde yazılan serzenişlerdir.Kırılmana rağmen,olayın gerçekten kötü olduğunu ve hayatından çıkartma nedenini de yazarak vicdanınla alışverişini iç rahatlığıyla yapmışsın yavrum.Güzel bir yazıydı.Çoklarca var böyleleri ve ne arkadaşlığı ne de hiç bir şekilde dostluğu haketmiyorlar.Hele hele bir insanın kusurlarıyla dalga geçmek,ölmüş birinin ardından konuşmak birinin alışkanlığı haline gelmişse onu çevrelerimizden derhal uzaklaştırmamız gerekir.Sevgiler canım.Ece ablanız.Bol yayınlar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ece abla öyle rahatladım ki hep dualarımla Allah'a anlatıyordum içimdekileri, sen biliyorsun yarabbim dedim.. ama artık çizgiyi aşınca kalbimden gelenleri yazdım. daha öyle çok şey vardı ki yazacak Allah'a havale ettim, dedim bu da burda son nokta olsun istedim.

      kendinize çok iyi bakın :)

      Sil
  11. Blogunu takipteyim. Güzel paylaşımlarla güzellikler katmak üzere :)

    YanıtlaSil
  12. Aşağılayan, hor gören, yalan dolanla davranan, arkadan iş çeviren insanlar çok fazla sevgili Gözde. İşin garibi ben daha "Öyle değilim." diyenini görmedim. Bana sorsan ben de öyle değilim; ama başkalarına göre olabilirim bilemiyorum bunu. Tek bildiğim, emin olduğum şey yalan ve samimiyetsizlik günden güne hepimizi içine çeken dipsiz bir kuyu gibi. Çıkıp çıkamayacağımız da meçhul. Yazıyı 15 saat önce yazmışsın, umarım şimdi daha iyi hissediyorsundur. Üzüntün, kırgınlığın, öfken geçmiştir. Hatta keşke mümkün olsa da unutsan gitse... Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi 'öyle değilim' diyenine bende rastlamadım. Kızdığım nokta dostum dediğiniz insan bir acı yaşarken onu alaya almak, yetinmeyip yine dostum dediğiniz insanın bedenini aşağılamak ve daha birçok yalan dolan. Çok şükür ailem yanım da onlar sayesinde her şey daha güzel iyi ki varlar mutluluk kaynaklarım :))

      Sil
  13. Merhabaaa! ^-^ Ben keşif etkinliğinden geliyorum, bloğunuzu sevdim ve takibe aldım ^o^ Banada beklerim..
    sanatinsaklisirlari.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba o zaman hoşgeldiniz, mutlaka uğrayacağım :)

      Sil
  14. böyle insanları yük etmektense fırlat gitsin, bundan sonraki arkadaşlarına mutlaka dikkat et canım, insan görünümlü şeytan çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bundan sonrakilerden ziyade gerçek dostlarım bana yetiyor ve iyi ki varlar ;))

      Sil
  15. benimde başımdan byle bir olay geçti seni o kadar iyi anlıyorum ki, şimdi geriye dönüp baktığımda sadece tecrübe görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten öyle hayatımda dost olarak seçtiğim insanlarla da sınanmış oldum ama gördüm ki hayla benimleler çünkü yalan söyleyen kendinden korkacak doğru er ya da geç açığa çıkar ;)

      Sil
  16. Bu dene bir pinokyoya yol verdim bu sene ilk defa birini sildim attım ve düşündüm de beni ne çok yormuş.
    Eksik söylemek, yalan söylemek değildir mantığındaki çok dürüstler!!!! Sizi sevmiyorum...oh be:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh içimi okudunuz bu arada benim anlatmak istediğim noktayı ne kadar güzel anlatmışsınız :) 'Eksik söylemek, yalan söylemek değildir mantığındaki çok dürüstler!!!! ' hem olayı başka türlü anlat yetmezmiş gibi dimi ama ben haklıyım de, 'utanmadan oda bana hak verdi' de valla garip.. dediğim gibi yükü atınca arkaya dönüp bakmicaksın bile ;)

      Sil
  17. Kimi gördüyseniz öyle kirli vicdanını aklamaya çalışıyor. Herkes dürüst herkes doğrucu ama beş dakika sonra insanların ağzı yüzü başka yere kaymış...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumunuz için çok teşekkür ederim :) o yüzden diyorum ya vicdan!! insanoğlu vicdanını kapatırsa düşünceleri de kalbi de kirlenir. Vicdan olsa aşağılamak ya da hor görmek aklın ucundan geçmez..

      Sil
  18. Insann başka bir insanda kusur bulup bununla hayıflanması çok ayıp.. zayıf olan bir insanın kilo problemi olan birisine şişman demesi aynı şekilde kilolu olanın zayıfa çiroz demesi bile rencide edicidir.. demek istediğim derecenin önemi yok.. Hepimiz aynı yolun yolcusuyuz üç günlük dünyada kalp kırmaya değmez. Hayat bir nefes aralığı sıkmayın o tatlı canınızı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumunuz için teşekkür ederim :) aynen öyle hayat kısa ve zaman değerli, birbirimize sıfatlar takacak kadar bile küçülmemeliyiz..

      Sil
  19. Can sıkmaya bile değmeyecek insanlar siz en iyisni yapmışsınız boşvermişsiniz öyle de kalsın ;) herkes yaşattığını yaşar bu dünya da kınamak bile çok ayıp

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. Geriye dönüp bakmicaksın en iyisi ilerisi herkes kendi yönüne :) hayatta kim bilir daha neler görücez ;)

      Sil
  20. Öncelikle tebrik ederim güzel bir paylaşım olmuş. Bence bunların içinde en masum kala şey yalandır. Vicdan ve merhamet yoksa siz ne yapsanız sizi anlamıyorlar. Ben o kadar kişiye yol verdim ki anlatamam. Şimdi yine hayatımın bir köşesinde yer alıyorlar. Bir türlü çıkaramıyorsunuz. O bakışlar var ya anlatılmaz yaşanır. Ne yol verirler ne yol açarlar ne de senin elinden tutum kaldırırlar karşıdan bakarlar sadece çok şey yapıyorcasına.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yaparsanız yapın inatla hayatınız da yer alıyorlar, buda en tuhafı. O küçük gören her bakış bilmiyorlar ki kendi başlarına gelecek. İnsan edebinden susunca da kendilerin haklı sanıyorlar. Bakalım daha neler göreceğiz bu hayatta...

      Sil
  21. En başından beri bu dünyada yaptığımız, yaşattığımız şeylerin dönüp dolaşıp bize geri döneceğine inandım, inanıyorum. O yüzden sana acı yaşatan insanlara tek söyleyebileceğin şey ben bıraktım seni Allah affetsin demek, çünkü insan unutur ama yaradan unutmaz keser biletini. Senin kalbinin güzelliği taa buradan belli oluyor, o yanındaki göremediyse bu onun gönül gözünün körlüğüdür. Yani diyeceğim odur ki cınım gözdeciğim kimse yaşattığını yaşamadan ölmez, unutma! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ne güzel dedin mail arkadaşım, benden saklasa o kirli düşüncelerini sanki Rabbim görmeyecek. Bilmiyor ki söyledikleri gün gelip ayağına dolanacak kınadığını yaşayacak neyse ki yol verince huzurum da geldi :)

      Sil
  22. Çok güzel bir yazı olmuş.Bence bütün kötülüklerin başı yalan.Yalan söyleyen insan artık kendi söylediği yalanlara kendi inanır oluyor.Ve elbet kötülük yapanlar bir gün mutlaka yaptıklarının bedelini ödüyor.Sevgi ile kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim boşuna dememişler 'yalan zeka işi, doğruluk cesaret işi' diye. Zekan yoksa yalanı da demeyeceksin o yüzden en iyisi böylelerine yol vermek :)

      Sil